Mar 17

Den vanligast förekommande frasen i min butik när kunder kommer in är: “Ååh det här är en riktig nostalgitripp!” Själv brukar jag då le tappert eftersom jag säkert hört det tusen gånger.

För flera år sedan så fanns det en butik i Malmö som enbart sålde handgjorda tvålar. Redan ute på gatan kändes dofterna av tvålarna och när man kom in så var det som en vägg av dofter som slog emot en. En gång var jag där i sällskap med min svägerska Carin och hon utropade till kassörskan i butiken: “Oj får ni inte ont i huvudet av alla dofter?” Kassörskan log tappert och pekade på en stor skylt som satt över disken där det stod: Nej vi får INTE ont i huvudet! Jag har funderingar på att göra en liknande skylt att sätta upp över disken i min butik där det står: Ja, denna butik  är en riktig nostalgitripp!


När jag ändå håller på att tillverka skyltar så ska jag göra en till där det står: Alla varor kommer från en liten firma i Tyskland. Nästa vanliga kommentar som kunderna utbrister i butiken är nämligen: “Men oj, var får du alla saker ifrån?” Ibland orkar jag inte redogöra för alla mina bestyr med att finna varor som har nästan 50 år på nacken, utan brukar svara “Från en liten firma i Tyskland”. Jag vet inte riktigt vad frågeställarna förväntar sig för svar, kanske: Bersåkopparna, Rubenglasen, Entréskålarna och Sallyburkarna beställer jag från en grossist i Småland och allt porslin från en annan grossist i Malmö och … Egentligen tror jag inte att de som frågar skulle orka höra berättelsen om hur komplicerat det faktiskt är att finna, köpa in, renovera, polera och lagerföra allehanda saker från 50/70-talet. Dock har jag börjat tvivla på att skylten med att alla inköp är gjorda hos en liten firma i Tyskland fungerar. De flesta kunder ser nämligen oförstående på mig och känner alltså inte till sketchen av Hasse och Tage.

6 Responses to “En riktig nostalgitripp…”

 1. Ingela Lundgren says:

  Men du har ju ett passande namn, för precis så är det;))
  Ingela

 2. Ja, namnet är jag väldigt nöjd med!

 3. Johanna says:

  Riktigt snyggt är det!
  Kul att se. Skrattade igenkännande åt tvålhistorien och en “liten firma i Tyskland”. Jobbade på The Body Shop i några år och alltid samma fråga flera gånger om dagen. Fick även ofta frågan- Vad har du för parfym på dig, den luktar jättegott? Svar:- Fyrtioelva hudkrämer, tjugogtre parfymer och 15 skvättar duschkräm som jag råkat spilla på mig, när jag demonstrerat för kunderna.
  Mycket trevlig blogg!
  Mvh Johanna

 4. Kul att du gillar min blogg Johanna och att du fick dig ett gott skratt.

 5. Jan Johansson says:

  Jag ser en dubbelkanna från Gustavsberg som ingår i Coloradoserien på bilden. Är den översta kannan vit? Om den är vit och är osåld så vill jag veta priset och om det går att köpa bara denna utan underkannan.

 6. Kontakta mig via mail så kan vi säkert lösa det.

Leave a Reply

preload preload preload