Mar 09

Carl-Arne Breger (1923-2009) bodde fram till sin död i Malmö och han hade smeknamnet “Mr Plast”. Han har formgivit massor av saker som de flesta känner igen;  t ex Rex barnsitsen för cykel 1976, telefonen Diavox 1975, glassförpackningen Big Pack, Juicepressen Duett och den skulpturella vattenkannan från 1959. Kannan formgavs så att den skulle kunna få plats på fönsterbrädan, bakom gardinen. Kannan tillverkades endast några år eftersom limmet som användes vid framställningen var hälsovådligt.

Något som kan vara kul att veta, är att kannan kostade 2,75 kr när den började säljas. Idag får du betala mellan 1000-2000 kr för en kanna i bra skick och i rätt färg – helst röd eller svart.

6 Responses to “Carl-Arne Breger “Mr Plast””

 1. Linda says:

  Just vattenkannan kan väl närmast ses som en skulptur, så vacker tycker jag den är. Synd att dölja den bakom en gardin. Tänker på andra saker han gjort där funktionen har varit viktigare, t ex barnsitsen REX. Det coolaste med den är väl färgen.

 2. Ja den syns i varje fall!

 3. Tack for intiresny Blog

 4. Karin says:

  Hej!
  Vad står det i botten på din kanna på bilden? Jag har kollat på en vit, där etiketen är borta, och utmed ena kanten står det DESIGN C A BREGER ©.
  Finns det ens kopior? Behöver man vara orolig för det?

 5. Har tyvärr inte kvar kannan. Är texten präglad i plasten så behöver du inte vara orolig, är säkert en äkta Breger! Har själv aldrig stött på någon kopia.

 6. Karin says:

  Nej ja har aldrig hört talas om kopior, men på de bilder ja lyckats hitta på undersidan på nätet så står det gustavsberg och made in sweden. Men märkningen kanske ändrades under den korta produktionstiden…
  Well, tack för svaret!

Leave a Reply

preload preload preload