Sep 07

Snart har det gått en vecka sedan jag sent på kvällen fick ett sms från en god vän om att Signe Persson-Melin somnat in. Trots att Signe hade en hög ålder, blev det för mig väldigt smärtsamt, vissa människor ska bara finnas – för alltid!

Under de senaste tjugo åren har jag dagligen umgåtts med Signes formgivning, i min butik och hemma. Inte en enda gång har jag tröttnat på hennes formgivning utan min beundran har bara blivit djupare med åren.

Vid de tillfällen som Signe kom till min butik i Malmö, försökte jag alltid fråga henne och lära mig något nytt

Här får jag lära mig om Boda Baloon och dess korta historia på marknaden.
Många japaner kom till både min butik och till Signes ateljé, vi brukade ringa varandra och berätta när de var på ingång.
Här pratar vi om serien Signum. Med på bilden är Signes son Per Melin som arbetat under lång tid med Signes formgivning och alla hennes utställningar.
Signe svarade alltid snällt och vänligt på alla mina frågor, men det som varit, var aldrig intressant för henne, utan hon blickade alltid framåt, mot nya mål.
Här var jag på besök i hennes butik och ateljé.

Har nog aldrig blivit gladare för ett vykort som 2010 då denna inbjudan låg i min brevlåda.
Detta är 2012 när jag är och hämtar mina specialbeställda muggar (som rymmer 5 dl).
Varje dag dricker jag mitt te ur dessa underbara muggar.
2013 när jag flyttade från Malmö till Borrby och Blå Huset, var jag och gav Signe en present som jag tillverkat. Jag hade gjort ett kakfat av hennes Signum.
Här var Signe och hälsade på i Blå Huset med sin familj.

Du fattas mig Signe!

Signe Persson-Melin född 19 juni 1925 i Ullstorps församling, död 31 augusti 2022 i Malmö.

Tagged with:
Oct 15

För snart exakt 18 år sedan öppnade jag min första butik i Malmö. Butiken var så liten, att om det kom två kunder, fick jag gå ut för att ge plats åt kunderna!

I dag när man ser på bilderna, ser man saker som är nästan omöjliga att finna idag.

Nästa sak jag tänker på är hur UNGA vi var!

Ett litet skyltfönster hade jag.

Butik nummer 2 var mycket större!Butik nummer 3 var ännu större!

Älskade denna lokal eftersom den var rymlig och hade ett mycket bättre läge. 10 år hade jag butik i Malmö!

Flytten till Österlen & Blå Huset

Nu hade jag inte bara en retrobutik utan ett kaf´e, B&B, en visningsträdgård och ett gigantiskt hus! Dessutom lämnade vi vårt älskade Malmö som vi bott i ca 35 år och flyttade ut på landet. Tiden i Blå Huset blev ett roligt äventyr men också otroligt mycket jobb, mycket mera jobb än vad man kan föreställa sig.


Flytten till Skillinge butik nummer 5

Efter 7 år i Borrby och Blå Huset kände jag och min man att vi ville göra något annat, något med lite mindre ansvar och arbete. Vi hittade en underbar nybyggd affärslokal nära Skillinge hamn och dessutom ett hus väldigt nära – vi slog till snabbt!

Här en liten presentation av butiken Precis en sån där vi hunnit bo in oss under 1 års tid.

Ni hittar butiken på Nyhemsgatan 2 i Skillinge och ni är hjärtligt välkomna!

Webshopen hittar ni här : www.precisensan.se

Ni hittar oss också på Fb “Precis en sån”

På Instagram “precisensanretro_skillinge”

Tagged with:
Oct 21

 

Det är många som hör av sig och säger att de så gärna skulle vilja komma och besöka precis en sån, men att det är lite för långt att ta sig till Österlen och Blå Huset. Därför har jag gjort en liten film för er!

Häng med!

www.precisensan.se

Tagged with:
Sep 18

Har smitit från jobbet med att städa i butiken och att skylta om. Istället har jag tillbringat  tid i vår höstträdgård. Hösten är vacker, men lite sorglig samtidigt – saknar sommaren!

I somras gjorde jag en liten film om vår trädgård, dock bara delar av den. Häng med på en tur och upplev sommaren på nytt!

www.blahusetborrby.se

www.precisensan.se

Tagged with:
Sep 15

Efter den intensiva vår och sommarsäsongen i Blå Huset på Österlen, inträder ett dagen-efter-rus som är svårt att beskriva. Från en dag till en annan försvinner i stort sett alla turister, det är som om någon dragit ner en rullgardin. De första åren förstod vi ingenting, utan fick fråga andra mer erfarna företagare om vad som hänt. Deras svar var, säsongen är slut nu! Nu är vi mer luttrade och förberedda och dessutom har vi vårt B&B som har lite längre säsong än butiken.

När hela Blå Huset andas lugn, fortsätter dock mitt adrenalin att pumpa, min kropp förstår inte att nu har den lugnare perioden kommit. Det tar många veckor för mig och min kropp att förstå och det enda som hjälper är vila och åter vila. Nu har jag dock vilat lite och börjat så smått med att ställa iordning i butiken. Efter en säsong är butiken, skyltningar och allt rejält slitet, smutsigt och stökigt.

Det är en himla tur att jag älskar detta jobb! Jag njuter av att skylta om, tänka ut nya miljöer i butiken och hitta på nya praktiska lösningar. Dock råder det kaos i skaparögonblicket!

Men… ett av sex skyltfönster är nu klart! Tjoho! Detta fönster fick gå i färgerna grönt och lila.

Önskar er alla en skön dag! Själv ska jag fundera ut skyltningen i nästa fönster.

Tagged with:
Feb 05

Åren går och nu är vi inne på det sjätte året i  Blå Huset i Borrby på Österlen. Det har ju hänt väldigt mycket sedan vi flyttade hit, men 6 år!

Under januari till mars håller vi helt stängt i butik, kafé och B&B, det som är igång är webshoparna precis en sån och Vinet & Glaset. Ute är det grått och kallt och jag behöver inte tänka på allt arbete i vår gigantiska trädgård på 3500 kvm, den får vänta ett tag till. I stället ägnar jag tiden åt att sy och att renovera möbler och jag älskar denna tiden på året. Tyvärr är det så kallt i min verkstad att jag får göra allt arbete uppe i vårt kök, tur att det är rymligt!

Här syr jag kuddar, kaniner, lampskärmar och klär om möbler. Utanför köksdörren har jag en liten altan och där kan jag uthärda kylan en stund och slipa ner mindre möbler.

Två korgar fyllada med kuddar i Stig Lindbergs textil och en korg med Maud Fredin Fredholms kuddar och kaniner.

En bollampa som fått nytt tyg.

En liten bänk som var väldigt ful i trät och med en sjaskig dyna har slipats ner och oljats in och sittdelen har fått en ny dyna med Stig Lindberg Lustgården.

Tre lampfötter har fått nya skärmar och en liten förvaringspall har fått nytt tyg.

 

De här stolarna fyndade vi på en lokal loppis och de har nu fått nyklädda dynor. Snygga blev de och riktigt sköna att sitta i!

Nästa sak som står på min lista, är att renovera en gammal kökssoffa. Tanken är att den ska målas ljust grå och kläs om i ett mörkt ulltyg. Det kommer nog att bli några dagars jobb och jag längtar tills den är färdig!

precis en sån webshop

Blå Huset i Borrby

Tagged with:
Nov 12

15 år, då är man som barn på väg mot vuxenlivet. Man har klarat av barnaåren, känner sig van med att vara tonåring och ser fram emot att bli vuxen. Kan man överföra detta på precis en sån (mig)? Nja, jag känner mig nog mer som  en vuxen och på väg mot pensionsåldern… Arbetet med butiken är dock fortfarande lika kul som när jag startade för 15 år sedan, om än väldigt annorlunda. I dag bor jag i ett stort blått hus som även inrymmer butiken, jag har två webshopar, driver ett kafé och B&B, har en gigantisk trädgård på 3500 kvm och har två barnbarn. Det där med downshifting har inte riktigt slagit rot i mig.

Min första lilla butikslokal, som var så liten att jag fick ställa mig utanför om två kunder kom in.

 

Mitt första skyltfönster!

 

Butikslokal nummer två var betydligt större

 

Lokal nummer tre var ännu större!

 

I lokal nummer tre firade jag 10 år med butiken och därefter gick flytten till Blå Huset i Borrby på Österlen och här firar jag alltså nu 15 år!

Så här ser butikslokalen ut i dag.

 

Här är mitt lilla kafé inrett i 60-talsstil.

Nu ska jag förbereda lite 15-årsrabatt på webshopen – så håll utkik!

precis en sån webshop

Blå Huset i Borrby

 

Feb 26

Har haft förmånen att komma över några tidskrifter som AB Gustavsbergs Fabriker gett ut, tidskrifterna heter kort och gott PORSLIN. Förutom matnyttig text, finns här även härliga karikatyrer på de ledande konstnärerna på fabriken.

Nr 1 PORSLIN

Handlar om att Willhelm Kåge lämnar över det konstnärliga ledarskapet till Stig Lindberg.

 

Willhelm Kåge: Kvalitetsmedveten – Keramiskt vis.

 

Stig Lindberg: Estetisk mångfrestare – musikalisk.

 

Nr 1-2 1951

Besök gärna:

precis en sån Inredning & Design 50/70-tal
Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör
Blå Huset i Borrby

Tagged with:
Jan 19

Har lyckats göra ett litet bildspel om vårt älskade blåa hus på Österlen. Just detta bildspel handlar om vårt B&B som är inrett i retrostil, liksom vårt kafé.

 

Våren och sommaren närmar sig och det är dags att boka ditt boende i Blå Huset i Borrby!

Hos oss bor du i prisbelönta rum inredda i härlig retro-stil och med mycket sköna sängar. Vår omtyckta frukost serveras i vår fantastiska trädgård/park eller i vårt kafé inrett även det i retro-stil. Som gäst har du tillgång till hela trädgården och du kan även boka vår badtunna.
Du kan välja mellan rum 50-tal, rum 60-tal eller rum 70-tal vilket har egen ingång och där även hundar är välkomna.
Lakan, handdukar, städning och frukost ingår.
För priser och mer information gå in på vår hemsida www.blahusetborrby.se eller ring 0733-383933
Varmt välkomna! 

Tagged with:
Dec 23

I går kom min man hem med denna underbara bukett till mig och nu får även Du njuta av den!

Önskar dig även en härlig Lillejulafton!


precis en sån Inredning & Design 50/70-tal
Vinet & Glaset Utvalda Vintillbehör
Blå Huset i Borrby

preload preload preload