Sidan 2 av 32 FörstaFörsta 1 2 3 4 5 12 ... SistaSista
Resultat 11 till 20 av 319

Ämne: Strömberg/Strömbergshyttan

 1. #11
  Tack alla Ni som bidragit med uppgifter om Strömbergs glasproduktion. Vasen är felfri föutom botten som där man kan se att den stått på något som mattat bottenytan. Bedömningen att detta skulle var ett bra köp stärkte mitt självförtroende och jag kan kanske försöka mig på något vidare inköp. Mitt estetiska sinne kan nog leda mig på rätt väg men bristande kunskap om glasproduktion och prisbilder gör att jag vandrar i öknen.
  Ronnebyglaset som flitigt diskuterats här på PES tilltalar mig mycket och skulle något sådant dyka upp så kan det nog bli affär om kassan tillåter.
  Senast redigerat av gello den 2008-03-04 klockan 10:56.

 2. #12
  Seniormedlem Retro70s avatar
  Reg.datum
  jan 2007
  Ort
  Närke
  Inlägg
  155
  gello häng lite på Tradera och kolla slutpriser på Auktionerna så ser du ju vart de hamnar på och får en aktuell prisbild gratis!

 3. #13
  Edvard och Gerda Strömberg flyttade sommaren 1933 från det då tillfälligt nedlagda Eda glasbruk till Lindefors, som hade lagt ner driften 1931. Lindefors hade drivits av Axel Träff och från 1929 med mästaren Knut Bergqvist som delägare. Strömbergs återstartade och arrenderade Lindefors och gav det namnet Strömbergshyttan samt blev senare ägare till detta bruk. Edvard Strömberg återanställde Knut Bergqvist, som han kände väl från åren 1918 till 1927 då de båda hade verkat på Orrefors glasbruk. Strömberg var den perioden disponent på Orrefors och Knut Bergqvist var glasblåsarmästare där från 1914 - 1929. Strömbergs kompletterade också arbetarstyrkan på Lindefors med ett tiotal glasarbetare från Eda.

 4. #14
  Välkommen Rebello. Och tack för klargörandet.
  knappast meningslöst.

 5. #15

  Gunnar Nylund

  Gellos vas från Strömbergshyttan är typisk för Gunnar Nylunds design.
  Gunnar Nylund (1904 - 1997) var verksam som formgivare vid Strömbergshyttan från 1954 till 1967. Han föddes i Paris som son till den finske bildhuggaren Felix Nylund och den danska målarinnan Fernanda Nylund född Jacobsen. G. N. är främst känd som formgivare för Rörstrand 1931 - 67 och var i unga år verksam vid Bing & Gröndal 1925 - 28.

 6. #16
  Tack Rebello och alla Ni andra som bidragit med uppgifter om min vas. Det var ju trevligt att det var Gunnar Nylund som var formgivaren, och tillsammans med vad jag fått veta om Strömbergshyttan ger det ju en extra dimension på min vas.

 7. #17
  Glasnoja i överflöd Samlartrollets avatar
  Reg.datum
  sep 2007
  Ort
  Västkusten
  Inlägg
  1 693
  I Antikvärlden nr 2 fanns ett stort reportage om Gerda Strömberg. Kolla på ditt biblotek om de har den tidningen eller forska om någon du känner har den. Går också att köpa på nätet för 50:-
  Mitt arbete är så hemligt att jag inte själv vet vad jag gör

 8. #18
  Den aktuella vasen är designad av Gunnar Nylund. Vet inte vad modellen/serien heter men jag har en exakt likadan i samma färg samt två andra i serien. De är signerade "Strömbergshyttan 1956 GN". Det är alltså Gunnar Nylunds design, och jag vet att de tillverkades även in på 1960-talet eftersom jag sett med egna ögon när Kjell Andersson satt och drev sådana här vaser i sin mästarstol på Strömbergshyttan. Kan också berätta en historia om konstnären Gunnar Nylund. En morgon när han pinkade uppstod ett intressant mönster i bubblorna i toalettstolen. Han ritade snabbt av mönstret, sprang ned till hyttan och arbetade där fram en ny glasserie, med mönstret som förebild, tillsammans med de duktiga glasblåsarna. Serien fick namnet Schimaro.

 9. #19
  Det var inte illa pinkat...

 10. #20
  För en tid sedan såldes på Tradera en identisk likadan vas som min men den tillskrevs Vicke Lindstrand. Kan det vara så att han ligger bakom min vas också?

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •