Resultat 1 till 9 av 9

Ämne: Japanskt träsnitt. Eller?

 1. #1

  Japanskt träsnitt. Eller?

  Upphittat i mitt uthus: En inglasad bild som verkar japansk. På baksidan har någon tejpat ett tidningsurklipp om en utställning av japanska träsnitt. Inglasningen verkar gammal med en papperstejp på baksidan där ramaffären är Firma B. Westin på Riddaregatan 2. Någon som kan hjälpa till med detaljer om vad jag hittat?
  Bifogade bilder Bifogade bilder    

 2. #2
  Seniormedlem Eskils avatar
  Reg.datum
  okt 2019
  Ort
  Skåne
  Inlägg
  472
  Hej!

  Det ser ut att vara efter ett träsnitt av Utamaro Kitagawa (c:a 1753 - 1806). De flesta av trycken har tillkommit efter hans död. Detta tryck har jag sett i två olika färguppsättningar. Jag skulle behöva examinera trycket mera noggrant för att kunna säga mera om det - ta ut det ur ramen och kontrollera papperskvalitén t.ex. Är trycket fäst på ett annat bakomliggande, vitare papper, eller är det samma?

  Mvh, Eskil

  Kanske kul att ha lite att jämföra med:
  Bild från ebay:
  https://www.ebay.com/itm/113910657044

  Här finns en bild, som man skriver är hämtad från Kyoto Ukiyo-e Museum:*
  https://www.facebook.com/KyotoUkiyoeMuseum/

  *Det var nog så här, ungefär, som bilden ursprungligen såg ut, den som Utamaro Kitagawa gjorde.

  Jag tror att bilden finns även här, på Osaka Ukiyo-e Museum:
  https://osaka-ukiyoe-museum.com/en/kitagawautamaro.html

  Mera av samme konstnär (varning! Erotiska bilder förekommer!):
  https://www.wikiart.org/en/kitagawa-utamaro
  Senast redigerat av Eskil den 2021-12-03 klockan 09:39.

 3. #3
  Åh TACK Eskil!
  Vad kul! Det verkar ju som att min bild möjligen är något som kan vara av större intresse än andra gamla bilder. Vore det inte för att Skåne är så långt bort från mig skulle jag genast försöka bjuda in mig och bilden till dig för en examinering. Ska jag på egen hand försöka öppna upp inramningen och ta fler bilder? Vad ska jag tänka på för att inte förstöra något? Det här blev ju väldigt spännande. Nu ska jag kolla länkarna en gång till för att lära mig mer.

 4. #4
  Seniormedlem Eskils avatar
  Reg.datum
  okt 2019
  Ort
  Skåne
  Inlägg
  472
  Att ta ut bilden ur ramen är inte så svårt, men det kan ta lite tid:
  Skär upp pappersremsorna/klisterremsorna på baksidan. Ta bort stiften eller de små spikarna, som bör finnas under remsan. Lyft bort bakstycket och ta ut trycket.
  Om du tänker sälja tavlan, så behöver du inte sätta in den i ramen igen - en auktionsfirma (åtminstone en som är noggrann) vill nog kontrollera tavlan utan att störas av glaset.
  Om du tänker behålla den själv: gör rent glaset på båda sidor. Om du tar ut glaset från ramen, så är det lättare att göra rent det, men tänk på att glasets kanter kan vara väldigt vassa. Dammsug insidan av ramen, där glaset ska sitta och ta bort rester av pappersremsorna som sitter på ramen. Lägg tillbaka glaset, om du tagit ur det. Se till att det är ordentligt torrt, innan du sätter in trycket igen. Ta bort lösa pappersremsor på bakstycket och lägg på det. Fäst bakstycket med stiften igen. Förslut tavlan med nya klisterremsor.
  Bäst vore det att förse tavlan med en ny, syrafri passepartout, men att skära till en sådan är inte så lätt. Om du vill ha en passepartout är det lika bra att lämna in tavlan till en rammakare, som dessutom ser till att den blir försluten på ett professionellt sätt.
  Att visa mig fler bilder tjänar inte mycket till, är jag rädd. Jag vill inte påstå något, om jag inte är någorlunda säker och det är jag bara om jag ser bilden i verkligheten och får känna på ytan. Du kan naturligtvis gärna presentera flera bilder - det kan finnas någon annan på forumet, som kan svara. Du kan så klart skicka dina bilder till en auktionsfirma också - de brukar värdera kostnadsfritt.
  Lycka till!

  Här är några auktionsresultat:
  https://auctionet.com/sv/search?utf8...+tr%C3%A4snitt
  Senast redigerat av Eskil den 2021-12-04 klockan 14:11.

 5. #5
  Nu har jag plockat isär det hela enligt instruktion och faktiskt hittat en väldigt tydlig pusselbit. Jag har inte tänkt att behålla denna bild och min upptäckt lär väl sänka värdet ordentligt... Jag har i alla fall lärt mig en massa.
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 6. #6
  Seniormedlem Eskils avatar
  Reg.datum
  okt 2019
  Ort
  Skåne
  Inlägg
  472
  Ja, jag misstänkte faktiskt något sådant (vilket är lätt att skriva nu med facit i hand, ha, ha). Det var väl ett och samma papper? Inte ett tryck fäst på ett underlag? En annan sak som jag gjorde mig misstänksam var annonsen på ebay. Om du kollar högst upp till höger på den bilden, så finns där en fläck. Fläcken överensstämmer med den som syns på din bild. Min slutsats är att även det trycket, utannonserat som träsnitt till "reapriset" 990 kr, är ett likadant tryck, inte värdelöst, men heller inget träsnitt. Värt dekorationsvärdet, och det kan ju vara en del!

  Nu tycker jag att du kan sätta ihop tavlan själv, slösa inte tid och pengar på att låta en rammakare göra en passepartout.
  (Det roligaste var kanske att skåda konstnärens ekivoka träsnitt, gjorda på 1700-talet!)

  Jo, en sak till: Du behöver inte skaffa sådana där proffsremsor, när du ska försluta den här tavlan. Det går alldeles utmärkt med en bredare målartejp (papperstejp, maskeringstejp).
  Senast redigerat av Eskil den 2021-12-04 klockan 17:26.

 7. #7
  Jajamen, fläcken på eBay-fyndet matchar mitt mästerverk perfekt. Själva trycket verkar sitta ihop med pappret bakom. Möjligen vikt eller limmat med en limsträng på någon centimeter. När jag googlade på den tyska utgivaren och konstnären dök årtalet 1956 upp så jag gissar att detta är när min bild trycktes.
  Jag gillar ramen. Den är nog ungefär lika gammal som trycket. Jag funderar på att behålla ramen och göra ett försök att sälja bilden för någon hundring online. Förhoppningsvis finns någon som uppskattar den mer än jag gör. Jag har andra bilder som väntar på inramning och upphängning. Helst i en snygg ram som den jag nu har ledig.

 8. #8
  Seniormedlem Eskils avatar
  Reg.datum
  okt 2019
  Ort
  Skåne
  Inlägg
  472
  Det är kanske för sent nu, men jag kom på en sak till: Det finns nog öglor på ramens baksida - de som tråden är fäst vid. Skruva ur dem innan du försluter tavlan, det är mycket lättare så.
  Senast redigerat av Eskil den 2021-12-04 klockan 21:32.

 9. #9
  Öglor finns och det är inte för sent. Just nu funderar jag på vad jag ska använda ramen till. Tack!

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •