Sidan 3 av 8 FörstaFörsta 1 2 3 4 5 6 ... SistaSista
Resultat 21 till 30 av 72

Ämne: Franska Liljan, någon som vet?

  1. #21
    Seniormedlem prylsnubbens avatar
    Reg.datum
    mar 2009
    Ort
    Saltsjö-Boo, Nacka
    Inlägg
    9 551
    Eskilstuna Jern-manufaktur Aktiebolags tidiga stämpel.
    (se sista inläggen denna tråd).
    http://precisensan.com/antikforum/sh...jernmanufaktur
    Senast redigerat av prylsnubben den 2016-11-24 klockan 21:00.

  2. #22
    Seniormedlem FBQs avatar
    Reg.datum
    nov 2006
    Ort
    Visby
    Inlägg
    3 058
    Aha, tack - hade missat att det fanns en tråd om Jernbolaget. Har nog en del andra stämplar från dem som inte varit med i den tråden. Få se om man får tillfälle att gräva lite bland sakerna.

    Kan ju alltid se om jag hittar mer gammelfranskt också - har för mig att jag har en silvertesil också, 1860-tal om jag minns rätt. Om någon är intresserad vill säga.

  3. #23
    Seniormedlem Kim von Platens avatar
    Reg.datum
    okt 2009
    Ort
    Stockholm/Öregrund
    Inlägg
    8 085

    Gafflar väl på...

    Citat Ursprungligen postat av FBQ Visa inlägg
    Hej Kim, har svårt att se stämpeln, är det Jernbolaget eller L F Ståhlberg som ligger bakom trancherbesticken?
    Jernbolaget tror jag, hallon förresten. En en bild under lampans sken... so long
    Kim
    Bifogade bilder Bifogade bilder  

  4. #24
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 048
    Hej Kim

    Jag tittade också på tråden: "Eskilstuna Jernbolaget"
    och där på inlägg 11 av "skarptina" den 18 04 2010,
    ser vi inte en sådan gaffel, som din fast med annat
    handtag och då benämns den "vickningsgaffel" och
    kanske från sekelskiftet....

    Jag tycker den här tråden är intressant och jag har
    letat bl a på franska Google för att se om det finns
    något, som dels liknar eller har ett namn på ett
    bestick där....eller "Fleur de lis"/coutellerie lys française?

    Jag läser att även franske kungen Klodvig kan vara
    inblandad.

    Så, vet någon hur besticket här i Sverige fått sitt namn,
    antingen det är "Gammalt franskt" eller "Franska Liljan"?

    Det finns en annan berättelse om "Franska Liljan", som
    mina barn hade väldigt roligt åt, eftersom den symbolen
    också var deras skolas symbol.

    En fråga till FBQ, på din bild inlägg 2, finns det mer att
    berätta om de enskilda besticken, vi ser...t ex årtal ungefär?

    Finns det fler bilder?

    Undrar
    Staffan
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-25 klockan 00:16.

  5. #25
    Seniormedlem FBQs avatar
    Reg.datum
    nov 2006
    Ort
    Visby
    Inlägg
    3 058
    Hej igen Staffan, förstod först inte riktigt din fråga och har väl inte riktigt haft tid att svara ordentligt innan inläggen blivit gamla. Så enkelt att det finns en tydlig dateringsmodell finns inte - annat vissa stilideal som jag nämnt tidigare - 1700-tal har ovala skedblad och skedar omkring 1800 är långsmala och spetsiga modeller över huvud taget som varianter på gammelsvensk och andra. Men modellerna i början av 1800-talet är ju vanligen varje silversmeds egna, vare sig de är graverade eller pressade eller mitt emellan. Med nysilvret börjar man gjuta besticken, samtidigt som ett par större tillverkare blir stilbildande för modellernas utseende vilket minskar variationen i hur besticken ser ut. Men jag skall passa på att beskriva några av de andra jag visade. Den ena som snarast är gammelsvensk fast med utdragen mittsnibb och bladrankor är av Carl Fredrik Hedin i Örebro 1825. Skeden har kvar mycket av det tidiga 1800-talets skedar men börjar bli knubbigare. Blandningen mellan gammelfransk och snäckmodellen är sen, av Anraham Holmgren i Strömstad 1858.Namn:  20161125_113626.jpg
Visningar: 71
Storlek:  61,5 KB

  6. #26
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 048
    Hej FBQ

    Jo, jag menar att när jag begrundar dina bilder i inlägget 2,
    vad ser jag(?), flera olika "bestickmönster", med flera eller
    färre, blad och med kant eller utan. Om vi skulle skärskåda
    ett i taget, t ex mitt på bild 1 nertill finns ett, som inte har
    kant, men flera eller mera blad(?) utefter kanten, från vilket
    år kan det vara.

    På min bild nr 1 när fanns kanten?
    Siffra 2, är den liljan/blomman alltid lika?
    siffra 3, det upphöjda fältet, finns det oftast och när?
    Ser man här om besticket är gjutet eller ej?
    nr 4 bladens utformning....?

    På min bild, är det "Gammal Fransk" mönster det som
    kallas "Franska Liljan" nu?

    Besticket på bilden är arvegods kanske från 40-talet.

    Det du skriver att skeden blir spetsigare på senare bestick,
    är det för att soppan kanske var hetare och att man lite i
    taget inmundigade den? En lite skämtsam fråga men vet man...?

    En fråga, jag citerar dej: -"Den ena som snarast är
    gammelsvensk fast med utdragen mittsnibb och
    bladrankor är av Carl ..."
    ...var hittar jag "mittsnibben" och på vilken bild?

    Inlägg nr 6 ..."inte kan räknas som riktiga franska
    liljan är äldre"...är det bild nr 3?

    Jag tycker det är intressant det du skriver, men jag har
    svårt att "hänga med"...och jag ställer många frågor...

    Undrar och hälsar
    Staffan
    Bifogade bilder Bifogade bilder  
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-25 klockan 16:32.

  7. #27
    Seniormedlem FBQs avatar
    Reg.datum
    nov 2006
    Ort
    Visby
    Inlägg
    3 058
    Jag får svara utförligare senare, kanske i morgon . Skedens spets har med modet att göra men väl lika mycket med ändrade måltidtraditioner och att det blir omodernt att sörpla att göra. Någon skrev något som jag hann missa om att alla olika bestick handlar om lyckade försäljningdknep från försäljarna. Jag menar att det handlar en del av något större. Europa och dess adel och kungar kunde inte under 1800-talet hävda sin överhöghet baserat på sakernas natur och en gudagiven ordning. I stället blir måttet på civilisation och kultivering en motivation vilket delvis ligger bakom 1800-talets fäbless för invecklade kulturföremål. Jag vet inte om jag alltid kan se skillnad på ett gjutet och ett pressat bestick men ett pressat är vanligen plattare och ibland syns att två pressformar som brukligt använts - en för bladet och en för skaftet med skarv emellan. Mässing och liknande pläterunderlag gjuts nästan alltid, de brukar vara för hårda att pressa.

  8. #28
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 048
    Hej FBQ

    Det är intressant det du skriver om att skedar blir
    spetsigare. Jag tänker då på vad "DanskeBodil" skriver
    i andra tråden om sin barn- och ungdomssked.
    När man kunde, tillverka spetsigare skedar var kanske
    de mer funktionella och exkluderar inte några bordsgäster
    ....men jag vet inte...en tanke?

    Hälsar
    Staffan

  9. #29
    Seniormedlem FBQs avatar
    Reg.datum
    nov 2006
    Ort
    Visby
    Inlägg
    3 058
    Vad gäller kantlinjen så beskrivs den ju av Bengt Bengtsson även den som ursprungligen en praktisk detalj, för att skydda skedens form vid skador, kantskadan skadar området utanför kantlinjen men bevarar formen innanför.

    Den förekommer på 1700-talet men jag upplever den som ganska sällsynt på skedar före slutet av 1700-talet, på skedar med åsat skaft blir den ju inte särskilt snygg. Den gjordes ju då vanligen med någon form av stickel, jag tror att det blir ganska svårt att få den snygg när man pressar in mönstret. Det är troligen därför den ofta saknas på äldre skedar.

    Kom på att jag har gammelfransk i ytterligare en variant i kökslådan. Den soppslev i någon tennlegering. Helt utan stämplar men den måste ju inte vara efter 1912 för det, vitmetall och britanniametall behövde ju inte stämplas.Namn:  15193568_10154164169197339_2413132772267961185_n.jpg
Visningar: 64
Storlek:  7,9 KB

  10. #30
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 048
    Hej FBQ

    Skulle jag tolka det rätt att på äldre(1700) bestick pressade
    man ofta in mönstret och eftersom som du skriver
    -"...svårt att få den snygg när man pressar in mönstret"
    så kunde man när man började gjuta få ett snyggt bestick
    med en "funktionell" kant som gjorde besticket mer oömt,
    då kanten tar emot slag och "våld".

    Ja, det får mej då att inse att tills rostfritt stål kunde börja
    användas så måste tillverkaren både ha fördelen med att
    kunna pressa mönster men nackdelen med att materialet
    man använde ändå var så mjukt att det var ömtåliga.

    Jag kan föreställa mig att man provade fram bättre och
    hårdare underlag för nysilverbestick under tiden....

    Hälsar och tackar
    Staffan
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-26 klockan 01:14.

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •