Sidan 3 av 21 FörstaFörsta 1 2 3 4 5 6 13 ... SistaSista
Resultat 21 till 30 av 207

Ämne: Bestick

  1. #21
    Seniormedlem prylsnubbens avatar
    Reg.datum
    mar 2009
    Ort
    Saltsjö-Boo, Nacka
    Inlägg
    9 699
    Hej Staffan !
    En novis i ämnet undrar om inte skedarnas form har att
    göra med gaffelns intåg som det tredje bestickstillbehöret
    runt 1500-talet. Spetsiga skedar kanske inte behövdes
    längre när man hade både kniv och gaffel att tillgå, däre-
    mot en rundare variant av sked uteslutande till flytande
    var ju praktiskt............

  2. #22
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 102
    Hej prylsnubben

    Det är en intressant tanke. Skedformen skulle således kunna
    följde både matvanorna, på landsbygden och hos de "högre
    stånden". Samtidigt som gaffeln blev vanligare och nyare
    matvanor infördes kunde nu formen på besticken förändras.

    Kanske är det när jag "blandar samman" allmogebestick, bestick
    på landsbygden och deras historia med bestick hos de mer
    välsituerad i samhället, som jag får problem med skedformen.

    Men som Kim visar, så är hans sked väldigt spetsig, ja, varför?
    Jag vet för lite om bestick måste jag erkänna.

    Är det så att hos befolkningen på landsbygden var form lika
    med funktion i stort sett? Men inte i franska hovet....stilar och
    influenser?
    (Visserligen förbjöd Ludvig XIV spetsiga och vassa matknivar...)

    Funderar och tackar
    Staffan
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-19 klockan 00:54. Anledning: luddig formulering...

  3. #23
    Seniormedlem Kim von Platens avatar
    Reg.datum
    okt 2009
    Ort
    Stockholm/Öregrund
    Inlägg
    8 163
    [QUOTE=Staffan Kvist;262676]Hej prylsnubben


    ....Är det så att hos befolkningen på landsbygden var form lika
    med funktion i stort sett? Men inte i franska hovet....stilar och
    influenser?

    Hallå, som tur är så är klassamhället avskaffat i Sverige, men jag stödjer din teori. Det har i alla tider gått mode i design och produktutveckling. Ledstjärnan var att sälja till folk som hade råd att betala.

    Den andra sidan av saken var dukningen av middagsbordet och bordskicket. "Man får inte slurpa" eller "Ta in hela skeden i munnen". Det var ofint. Nej. soppan skulle hällas in i svaljet, därför spetsformade soppskedar.
    Gillar att motsagd... so long...Kim...

    PS. Några kilo nästan värdelöst skrot kommer att presenteras och diskuteras på sidospåret "Franska Liljan" eller "Gammal Fransk" som modellen egentligen heter. Häng med...
    Bifogade bilder Bifogade bilder  

  4. #24
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 102

    Hackman, Harri Koskinen.

    Hej Kim

    Ja, säkert har du så rätt. Den länken du visar i ett
    tidigare inlägg är väldigt bra. Intressant är t ex, för mej,
    besticket eller kaffeskedarna med mönster Tornedal, vilka
    jag sett på plats.
    Jag ser fram mot "Den franska liljan"...
    Här länken i repris: http://www.silveroform.se/matsilver.php

    Men nu en fråga. Jag köpte tre par grillbestick i Iittalas lager-
    försäljning, kanske 2008, ganska billigt, under en hundring för
    alla. Tillverkaren är Hackman och designern Harri Koskinen.
    Blev de aldrig populära?
    Försvann de bara?
    Är det så när de får benämningen "grillbestick"?
    Jag såg på Internet, att de försökte sälja 6 par med pensel
    och stor gaffel, för 239 EUR, i Finland?
    länk:https://www.bukowskis.com/sv/auction...om_language=fi

    Har någon annan dessa bestick?

    Undrar
    Staffan
    Bifogade bilder Bifogade bilder    
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-20 klockan 08:57.

  5. #25
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 102
    Hej

    Kanske kommer jag lite närmare något svar på
    frågan från inlägg 1 och 13 om besticket med
    en fransk lilja.

    Skov Antik, DK skriver på sin hemsida att:
    -"FRANSK LILJE" sølvbestik var blandt de populæreste
    mønstre gennem det meste af 1900-tallet.
    Oprindeligt blev det fremstillet hos mange danske
    sølvsmede og sølvvarefabrikker, også under andre
    navne som Marie og Serie 6400.
    Fransk lilje er også fremstillet som sølvplet, 2 tårnet"

    Länk till sidan: http://www.skovsantik.dk/solvbestik%...sk%20lilje.htm

    Så jag tänker, att om skeden skulle vara helt av silver
    så skulle den vara dyr

    Kan tillverkaren vara (HF) Holger Fridericias?
    (ett namn jag hittade på Internet) Länk:
    http://www.nobelantik.dk/2solv_maerker_h.html

    PES-länk till "Franska Liljan, någon som....:
    http://precisensan.com/antikforum/sh...-någon-som-vet

    Hälsar och undrar
    Staffan
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-20 klockan 16:03.

  6. #26
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 102
    Här

    Jag bara måste visa mitt älsklingsbestick.
    Det tillverkades av Boda Nova, men jag vet inte
    när...?
    Det heter "Flow" och designern heter Anders Ljungberg,
    som finns i Grindstugan Gustavsberg och är medlem hos
    "Konsthantverkarnas Gille".(Tror jag...)

    Det är så trevligt att äta med och jag tänker att det gör själ
    för namnet.

    Är det någon mer som har detta bestick?

    Undrar och hälsar
    Staffan
    Bifogade bilder Bifogade bilder    
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-20 klockan 16:05.

  7. #27
    Seniormedlem Staffan Kvists avatar
    Reg.datum
    dec 2013
    Ort
    Bagarmossen
    Inlägg
    1 102
    Hej Kim

    Ditt inlägg nr 6 föranleder en fråga. Är det samma gaffel?
    Visst är de så lika? Nej jag menar inte samma utan liknande.

    Min gaffel för makrilfilé(?) i tomatsås är 14 cm lång,
    men annan tillverkning, tror jag...
    Vad kan stämpeln : G.E. 1:MA.N.S.ALP.(12) , betyda?

    Den tillhör arvegods från Halland och kanske från 40-talet?

    Åt man sådana mängder sardiner förr, eller är det en sillgaffel
    också? Kan (12) i slutet av stämpeln syfta på storleken?

    Undrar vetgirigt
    Staffan
    Bifogade bilder Bifogade bilder      
    Senast redigerat av Staffan Kvist den 2016-11-21 klockan 13:13.

  8. #28
    En ren gissning skulle kunna landa på: Gense. Eskilstuna. Prima. NySilver. Alpacka (12). Jag tror (12) kan vara en beteckning för bestickmodellen i fråga - detta mycket hellre än t ex kvalitetsbeteckning på försilvringstjockleken etc.

    Denna lilla gaffel ingår i vad jag kallar "dussinet-fullt-kulturen". Alla dessa serveringsbestick, bl a denna, som mer eller mindre av tradition ingick i serviserna var ju inte av Gud givna, utan en ren business från bestickfabrikanternas sida. Här gällde det för varje finborgerlig husfru att inta bara ha alla dessa bestickvarianter i sina skåp, utan också att veta exakt till vilken fisksort de skulle användas. Det finns ju ytterligare en variant som har en slags tvärslå över gaffelns spetsar. Men om bestickfabrikanterna fick bestämma skulle säkert varje sill, gädda, abborre, och gös ha sin egen gaffelvariant.

    Man kan ju fråga sig varför den svårtydda raden av bokstäver, punkter och siffror stämplades på varje bestickdel. Likheten med den magiska - och ofta lika svårtydda men prestigeladdade - silverstämpeln är ju knappast en tillfällighet. Hur enkelt skulle det inte ha varit att bara stämpla : "Gense - Oädel metall", eller "G - Metall"?

  9. #29
    Seniormedlem Kim von Platens avatar
    Reg.datum
    okt 2009
    Ort
    Stockholm/Öregrund
    Inlägg
    8 163
    Citat Ursprungligen postat av Staffan Kvist Visa inlägg
    Hej Kim

    Ditt inlägg nr 6 föranleder en fråga. Är det samma gaffel?
    Visst är de så lika? Nej jag menar inte samma utan liknande.

    Min gaffel för makrilfilé(?) i tomatsås är 14 cm lång,
    men annan tillverkning, tror jag...
    Vad kan stämpeln : G.E. 1:MA.N.S.ALP.(12) , betyda?

    Den tillhör arvegods från Halland och kanske från 40-talet?

    Åt man sådana mängder sardiner förr, eller är det en sillgaffel
    också? Kan (12) i slutet av stämpeln syfta på storleken?

    Undrar vetgirigt
    Staffan

    Hallå Staffan,
    "Silla hon går i havet bland sill och makrill
    hon mår inte illa av det, tar en sup när hon vill"

    Nog är gafflarna lika som bär, min mäter 14 cm liksom din din. Tror att besticken egentligen var avsedda för sill och det är inte det sämsta. En sardingaffel bör ha balk mellan tänderna så att godbiten inte smular sönder. Här ett exempel, so long..
    Kim
    Bifogade bilder Bifogade bilder  

  10. #30
    Seniormedlem Kim von Platens avatar
    Reg.datum
    okt 2009
    Ort
    Stockholm/Öregrund
    Inlägg
    8 163
    Citat Ursprungligen postat av Staffan Kvist Visa inlägg
    Hej Kim

    Ditt inlägg nr 6 föranleder en fråga. Är det samma gaffel?
    Visst är de så lika? Nej jag menar inte samma utan liknande.

    Min gaffel för makrilfilé(?) i tomatsås är 14 cm lång,
    men annan tillverkning, tror jag...
    Vad kan stämpeln : G.E. 1:MA.N.S.ALP.(12) , betyda?

    Den tillhör arvegods från Halland och kanske från 40-talet?

    Åt man sådana mängder sardiner förr, eller är det en sillgaffel
    också? Kan (12) i slutet av stämpeln syfta på storleken?

    Undrar vetgirigt
    Staffan
    Hallå där Staffan,
    Lika som bär, mitt är också 14 cm. Stämplarna skiljer sig åt men jag är övertygad om vi har samma gaffel. Om dom är tänkta för sardin eller sill vet jag inte. Tippar sill för en sardingaffel bör se ut så här... då smular man inte sardinen.
    So long...

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •