Sidan 8 av 8 FörstaFörsta ... 5 6 7 8
Resultat 71 till 76 av 76

Ämne: förr och nu

 1. #71
  Seniormedlem Kim von Platens avatar
  Reg.datum
  okt 2009
  Ort
  Stockholm/Öregrund
  Inlägg
  8 086

  Pittfritt..

  Citat Ursprungligen postat av Lars M Visa inlägg
  Jag förnimmer att jag möjligen haft ett sådant plagg......? Eller när fick man börja med långbyxor? En period var det ju golfbyxor. Det vet jag bestämt.
  Här är det bilder från en katalog från Allmänco i Borås 1936 - ett postorderföretag som var grossistsäljare till lanthandlare och motsvarande. OBS! Pris pr duss.
  Skollivstycke i prima tvåtrådigt från Aleta. Högprima, genompräktig, stark, trevliga plicéränder samt smakfull langettvirkning. Nog var väl detta för flickor eller ett "tösaplagg"? Och kan det vara så att livstycket höll uppe Pippis långstrumpor (för ve och fasa - hon hade väl inte stay ups ) ?
  Hallon Lars,
  Förr och nu var rubriken. Då var man noga med att placera bildrutan på rätt ställe, nu gäller det att ha kardan där.
  Cevlin Klein lär vara varumärket... so long (?) Kim
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 2. #72
  Seniormedlem TinaSands avatar
  Reg.datum
  maj 2007
  Ort
  Blekinge
  Inlägg
  1 258
  Citat Ursprungligen postat av HgF Visa inlägg
  Dessvärre - livstycket var unisex, d v s, användes både av pojkar och flickor i barnåldrarna - kanske upp till fyra- femårsåldern. Plagget var i bruk ända fram till ca 1950-talets första år. Inte undra på med denna mördande reklam som nog träffade föräldrarna rakt i förståndscentrum.
  Jag hade också sådana livstycken och minns dem INTE med glädje. Jag är född 1951 så nog fanns de ett gott stycke in på 50- talet, i vart fall i mitt hem - OCH på mig. Ett ganska styvt plagg, tjockt och ribbstickat och bars utanpå ett vanligt linne. Till livstycket hörde resårband, avtagbara, med hål för att fästa i livstycket och knapp för att fästa i strumporna. Och det är främst strumporna som gör att jag fortfarande ryser vid tanken på hur jag kände det när livstycket kläddes på mig. Dessa gräsliga långstrumpor. Också de ribbstickade och VASSA, STRÄVA OCH KLIANDE något oerhört. Det var nog enkom ull i dem och ullen var sannerligen inte av dagens mjuka behagliga kvalitet. Jag minns tydligt hur jag satt på en stol i hallen, med benen rakt ut för att det inte skulle klia så mycket. I denna position upphov jag min stämma, högt och klagande, för jag ville inte gå ut. Jag ville inte ha dessa förhatliga strumpor med resårbanden som, för att göra plågan värre, var av sådan art, att de liksom fastnade i skinnet på låren, särskilt på baksidan av desamma.

  Tack, ändå, för bilden. för det är ganska roligt när minnen poppar upp i medvetandet, även om minnena inte alltid är av det angenäma slaget.

 3. #73
  Seniormedlem Lars Ms avatar
  Reg.datum
  apr 2009
  Ort
  Varberg
  Inlägg
  3 988
  Ett sent tack till HgF, Kim och Tina för respons!
  Nu kommer en ny katalog från Borås. A-B. Wiskadals Fabrik var ett postorderföretag på Skaraborgsvägen 21 i Borås. Fastigheten finns kvar och jag körde förbi för en tid sedan. En katalog för sådär 70 år sedan fick jag fatt i och det är mycket man kan reflektera över. Jag visar några bilder från hur modet växlar. Idag många golfbanor men väldigt ovanligt med golfbyxor och golfstrumpor. 1947 var det tydligen tvärtom! Och så det där med underwear och språkets förändring: då "präktiga" damkalsonger och damgarnityr - men när kom tanga, trosa, string och hipsters? https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalsonger
  Bifogade bilder Bifogade bilder          

 4. #74
  Seniormedlem Lars Ms avatar
  Reg.datum
  apr 2009
  Ort
  Varberg
  Inlägg
  3 988
  Från 1888 kommer denna annons i Tidning för Wenersborgs stad och län.
  I stället för sodastream kör man med artificiella mineralvatten som Karlspader, Emser och Grande Grille http://water-label.pagesperso-orange...ndegrille).htm
  Och så köper apoteket ljusröda blomblad af törnrosor.......
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 5. #75
  Seniormedlem Lars Ms avatar
  Reg.datum
  apr 2009
  Ort
  Varberg
  Inlägg
  3 988
  En 70 år gammal kalender innehåller både bilder och råd. Det är A.S.K. AB Svenska Kolonialgrossister som 1947 gav ut kalendern och här finns en ruta om hembärningsproblemet. På en annan tråd återkommer jag med bilder.
  Bifogade bilder Bifogade bilder    

 6. #76
  Seniormedlem Lars Ms avatar
  Reg.datum
  apr 2009
  Ort
  Varberg
  Inlägg
  3 988
  Säg Algots det räcker! Lumberjackor, golfbyxor och campingdräkter etc. Här ett notesblock från Borås.
  Kan inte låta bli att erinra om den gamla och mycket dåliga historien om en faderskapsutredningen där flickan förklarade att den trolige fadern hette Algot för det stod det i byxorna....
  Bifogade bilder Bifogade bilder    

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •