Sidan 5 av 15 FörstaFörsta ... 2 3 4 5 6 7 8 ... SistaSista
Resultat 41 till 50 av 144

Ämne: Carl August Nilsson Lundholm

 1. #41
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XIII - KM 57077

  Detta osignerade krus blev funnet omärkt i Kulturens samlingar i april 1964, man vet med andra ord inte var det kommer ifrån, men det spelar ingen roll tycker jag. Höjden är 20 och diametern 12,5 cm. Uppgifterna om tillsverkningstiden är de samma som gårdagens. Också var det dags för beskrivningen:
  "Rund, bukig med bred midja och indragen hals. En lodgrepe. Glasyr på utsidan. Utsidan engoberad med vitgul piplera. Sgraffitodekor: Gustav III:s krona och monogram samt texten "Från tjusar kungens glada dar ännu som minne jag står kvar". Kronan i gult med rödgula detaljer. Texten i rödlera (sgraffito). I övrigt målad blomdekor med blått. Glasyren starkt avflagnad."

  Blom- och bladdekoren i blått tycks vara en återkommande dekor i Lundholms lergods.
  Bifogade bilder Bifogade bilder      
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-08 klockan 18:17.
  p-son

 2. #42
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XIV - KM 57078

  Ytterligare en pjäs funnen i Kulturens samlingar i april 1964 är denna "Anno-1904-flaska." Den har höjden 16 och bredden 11 cm och är liksom en hel del av godset osignerad. Beskrivningen är följande:
  Närmast oval, bukig med intryckta sidor. Smal indragen hals. Två våggrepar. Blyglasyr på utsidan. Utsidan engoberad med vitgul piplera. Sgraffitodekor i blommotiv i blått och grönt. På skuldran sgraffiterad text: 1904. Glasyren bitvis avflagad.

  Lundholm som var född den 1 april 1850 var alltså 54 år när han drejade och glaserade vasen.
  Bifogade bilder Bifogade bilder      
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-09 klockan 16:40.
  p-son

 3. #43
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XV - KM 57087

  Detta fat med diametern 36 cm och höjden 4,5 cm förvärvades från fabrikör Valfrid Nordström, Bredgatan 8, Lund, år 1964. Som synes är det ordentligt signerat med "Carl Lundholm Furulund". Beskrivningen är följande:
  "Runt och flackt. Blyglasyr på ovansidan, undersidan oglaserad. Ovansidan engoberad med piplera. Dekor i kobolt, citrongult, kopparoxid och pålagd rödlera. Längs brättet en sgrafferad ranka med eklöv. I spegeln en kvinna i blå klänning, omgiven av blomrankor och med texten "Harriet Bosse komedi" undertill. Konturerna och kvinnans hår, utfört i sgraffitoteknik. Glasyren starkt avflagad."

  Vem var då Harriet Bosse? Från Wikipedia kan man få följande upplysningar:
  Norsk-svensk sångerska och skådespelerska född 1878 i Kristiania (Oslo). Studerade vid Kongliga Musikkonservatoriet i Stockholm 1894-97. Scendebuten gjordes i Romeo och Julia på Tivoli Theater i Kristiania 1896. Engagerades vid Dramaten i Stockholm 1899.

  "Vill du ha ett barn med mig?", skrev August Strindberg i ett brev till henne,
  sannolikt 1900 eller 1901, tydligen svarade hon ja, för 1901 gifte hon sig med honom och året därpå föddes dottern Anne-Marie. 1904 var kärleken slut dem emellan. 1927-1932 var hon gift med Edvin Adolphson, en av Sveriges stora skådespelare, som bland annat hade huvudrollen i filmen "Markurells i Wadköping" av Hjalmar Bergman. Harriet Bosse dog 1961.

  Vad som inspirerade Lundholm till att göra fatet har jag ingen aning om. Kanske såg han henne i någon föreställning i Stockholm när han hälsade på styvsonen Herman något av 1900-talets första år och blev så betagen av henne att han förevigade känslan på fatet. Om han var och hälsade på styvsonen i Stockholm eller ej, vet jag naturligtvis inte.
  Bifogade bilder Bifogade bilder        
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-10 klockan 19:58.
  p-son

 4. #44
  Seniormedlem Rosas avatar
  Reg.datum
  mar 2008
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  1 544
  Ännu ett häftigt föremål! Blir så uppslukad av dina redovisningar att jag glömmer att ge "feedback".

  Tack i alla fall för dina återkommande beskrivningar av Lundholms verk!!!

 5. #45
  rörd keramikvän Gideons avatar
  Reg.datum
  aug 2005
  Inlägg
  7 440
  Citat Ursprungligen postat av Polsson Visa inlägg
  "Ett par vaser glaserat lergods. Rund bukig indragen hals och utsvängd profilerad mynning, Svarvad fot, GRön blyglasyr på utsidan och på övre delen av insidan. Den ena vasen är kantstött och glasyren har flagnat på foten."

  Höjden på vaserna är 13,5 cm och diametern 7-8 cm och de är osignerade.
  Tillverkningstidpunkten är 1900 (cirka) enligt databasen.
  Citat Ursprungligen postat av Polsson Visa inlägg
  "Rund, bukig med tvä midjor, indragen hals och utkragad mynningskant. Tre lodgrepar fästa över resp. midja. Blyglasyr in- och utvändigt. Vit engobe, koboltfärgat blommönster, streckmönster på mynningskant och rand mellan midjor."
  Fantastiska pjäser överlag, och dessa två, får jag kanske ge personliga uttryck för?
  De två vaserna kanske egentligen grundar sig på arkeologiska fynd av dryckeskärl? De känns så medeltida i formen.

  Den andra är lustig. Lundholm kan uttråkad, ha lekt en kväll med diskplockningen, och kom sig för att stapla tre koppar på varandra och fick därmed inspiration?

 6. #46
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XVI - KM 57331

  Citat Ursprungligen postat av Rosa Visa inlägg
  Ännu ett häftigt föremål! Blir så uppslukad av dina redovisningar att jag glömmer att ge "feedback".
  Tack i alla fall för dina återkommande beskrivningar av Lundholms verk!!!
  Tack och väl bekommen, Rosa!

  "Profetfatet" dök upp vid inventering i Kulturens magasin i augusti 1964.
  Enligt uppgifter är det en gåva från J. Gerber-D:son. Det är signerat med "CL", har en diameter på 25 och höjden 3,5 cm. Än en gång är tidpunkten för tillverkningen angiven till: 1900-tal (början)

  "Runt, flackt med markerat brätte. Blyglasyr på ovansidan och ett stycke ner över kantens undersida. I övrigt oglaserat. Dekor i kopparoxid, piplera och mangan; i spegeln sitter en läsande profet(?) med långt hår och skägg, utförd i hög relief på knottrig botten. I brättet en manganfärgad ränna. I spegelns överkant ett hål med ett snöre i. Stor spricka i bottnen."

  Bilden: Avfotograferad från boken " Krukmakare och Kakelugnsmakare" av Tom Möller. Bilden föreställer Carl Augusts bror, Julius Nilsson "Pottelerius" och dennes hustru Anna-Greta. I brist på foto av Carl August får brodern vara stand in. Julius hade verkstad i Laholm, föddes 1848 och avled i augusti månad 1923.
  Bifogade bilder Bifogade bilder          
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-11 klockan 17:43.
  p-son

 7. #47
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XVII - KM 71089

  Detta gyckelkrus inköptes av Kulturen år 1981 för 225 kronor från Kiliansboden i Lund. Enligt uppgift lär fil. dr. Ingemar Ingers,Lund, ha ärvt kruset efter sin far, rektorn vid Hvilans Folkhögskola, Åkarp, Enok Ingers.
  Enl. I. I. är det troligen en bröllopsgåva till föräldrarna vid deras giftermål år 1900. Vem dessa personer är, vet jag inte.

  Som synes har det likheter med KM 57077 vilket visats tidigare i tråden. Beskrivningen är följande:

  Cylindrisk med indragen hals, på buken slätt parti, avgränsat upp- och nertill av horisontella intryckta ränder. Smal hals, en lodgrepe, propp. Blyglaserad. Engoberad. Målad med järn eller manganoxid, kobolt, kopparoxid och vit piplera. Stämplad dekor i form av blad och cirklar. På buken ristad bladdekor med text: " från tjusar Kungens glada dar ännu som minne jag står qvar.""

  Kruset är osignerat, 16,5 cm högt och diametern är 12. Tillverkningstidpunkten
  är en en gång: "1900 (cirka)".

  "Bäst lyckas han ....................upplifvade av den trolska, mångskiftande ofta lusterartade glasyren, och man förstår det berättigade i den uppmärksamhet hans liksom i landtlig söndagsstass alster väcka." C A Lundholm erövrade andra pris "för enklare prydnadsgods, bränd och glaserad lera, men med erkännansvärda försök att höja yrket".

  Karlins omdöme om Lundholms lergods, vilket nämnts tidigare i tråden, tål att upprepas.
  Bifogade bilder Bifogade bilder          
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-13 klockan 00:16.
  p-son

 8. #48
  Allmogen lergodssamlare Polssons avatar
  Reg.datum
  feb 2008
  Ort
  Trelleborg
  Inlägg
  5 146

  Lundholm i Lund på Kulturen XVIII - KM 75391

  Den sista lergodssaken, ett gyckelkrus, i Kulturens samlingar presenteras härmed. Som synes har det stora likheter med tidigare visade krus av Lundholm. Denna modell saknar "prickar" längs lodgrepen. Det är en gåva från Nils och Signe Johnsson, Lund, till Kulturen i Lund. Beskrivningen är följande:
  "Rund, bukig med indragen hals och ringlad mynning och tre pipor uppepå. En lodgrepe. Genombruten hals. Brungrön glasyr. Ristad text på grön bård; "Från gamla tiders gyckelkrus. Man Tagit hafver Månget rus.""

  Höjden är 21,5 cm och diametern 17,5 och tidpunkten för tillverkningen är satt till följande: "1900-1910 (cirka)". Kruset är stämplat undertill (sannolikt CL). Glömde att kontrollera vid fototillfället.

  Därmed var det slut på Kulturens Lundholmslergods. Jag tackar för visat intresse och lovar att återkomma utifall något nytt om eller av Lundholm
  skulle dyka upp.
  Bifogade bilder Bifogade bilder      
  Senast redigerat av Polsson den 2009-12-13 klockan 14:21.
  p-son

 9. #49
  Bugar djupt och utbrister än en gång: Tack så mycket!

 10. #50
  rörd keramikvän Gideons avatar
  Reg.datum
  aug 2005
  Inlägg
  7 440
  Tackar också för en härlig förevisning!
  De höga gyckelkrusen har etsat sig fast hos mig, och jag tror bestämt att det blir till att snoka upp en sådan framöver.

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •