Sidan 3 av 4 FörstaFörsta 1 2 3 4 SistaSista
Resultat 21 till 30 av 31

Ämne: Bestick i fodral

 1. #21
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 701
  Ja, jag blev nog ganska rörig, så det kanske inte var konstigt om du hade svårt att begripa...
  Det är ju alltid svårt att förenkla. Man kan tala om överklass eller ståndspersoner kontra allmoge - men det finns ju alla möjliga indelningar däremellan - en fattig torpare eller backstusittare är inte samma sak som en storbonde, och det ser ju väldigt olika ut på olika håll i Sverige. T.ex. blir gafflar vanligare tidigare i Uppland än i Dalarna. En småhantverkare i staden är inte samma sak som en storfabrikör, eller en adelsman, och det finns alla möjliga grupper däremellan...

  Vad jag försökte syfta på var hur nysilverbestick vinner insteg i Sverige från 1838 - det är väl då man upptäcker elektrogalvaniseringen - via väldsutställningen ut bland den breda massan. De mest välbeställda var nog välbekanta med vad som hände på Världsutställningen i London och vad som skedde där inom någon eller några veckor. Stockholmseliten såg nog till att följa med modet där - och i de andra svenska städerna försökte man nog det övre skiktet ganska snart att följa efter - men hur såg det ut för en rättare på ett Uppländskt bruk - på en Prästgård i Västmanland - och när börjar landsbygdens bönder följa efter? Torparen hade nog om han var fattig inte råd med varken silver eller nysilver - men bonden? Min erfarenhet är att det verkar dröja alla fall då där fram till 1870-80-talet innan nysilvret blir vanligt - men det är kanske lite regionalt.

  Sedan är det ju också så att silver ändå var silver. 1851 var nysilvret nytt, och modernt - men silver var ju ändå silver och användandet av silver upphör inte. Däremot är det så att det billiga nysilvret gjorde att man kunde börja producera enorma uppsättningar av bestick och andra föremål - och (ny)silver blev inte bara en fråga om att ha pengar att köpa de rätta statusobjekten - utan om att vara utbildad nog att kunna förstå att skaffa rätt uppsättningar av rätt föremål - detta hänger ju ihop med mycket annat av den kulturella utvecklingen - liberalismen och kolonialismen, men jag stoppar här - det här blir långt som det är
  Vad jag skulle komma till är att silverbestick fortsätter tillverkas - och kanske bortsett från den allra tidigaste perioden är finare än nysilver. Däremot blir det viktigare att ha trendiga och alla 52 sorters gafflar som krävs än att de är av äkta silver. Därför väljer de allra flesta att använda nysilverbestick.
  Får fortsätta mer senare
  Här kommer alla fall några knivar - överst en ur schatullet, sedan den i senempir i stål med pressat horn i skaftet, en silverkniv från 1845 - ganska liten - kan vara en förättskniv eller liknande, men äldre knivar är ju ofta små - den understa från 1858 är nog en fruktkniv.
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 2. #22
  Seniormedlem Qrt.Ss avatar
  Reg.datum
  feb 2009
  Ort
  Helsingfors
  Inlägg
  731
  Ja nu blev det lite historisk spekulativ filosofi i debatten. Men jag håller nog med dig. 1838 är nog för tidigt för Sverige, lite senare blir det nog. Faraday upptäckte elektrolysen först 1832. På 6 år kommer den inte till Sverige.

  Låt oss bygga upp en hypotes. När nysilvret gör sitt intåg c. 1851 anammar de högvälborna det först, dvs. adeln, så kommer borgarna i städerna efter och efter dem landsorten med herrgårdarna och storbönderna. Så bönderna på bondgårdarna som samlat silverskedar i sina tunnor. Det tar 10-15 år per kategori, så vi kommer väldigt nära 1870-80 talet med denna hypotes.

  Men inte har vi fått någon ålder på ditt bestick ännu :-)

 3. #23
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 701
  Har ju egentligen ingen brådska - få se om det dyker upp fler ledtrådar
  Nu skall jag ta en paus försöka låta fler komma in, se om vi får fler exempel på 1800-tals knivar och gafflar

 4. #24
  Det är spännande att diskutera befolkningsgruppernas inställning till silver och det nya moderna nysilvret efter 1850-talet.

  Men först en återkoppling till den franska gaffeln och till besticken i fodralet, för där finns också likheter med utvecklingen runt 1850-talet. Tekniken som besticken i fodralet bygger på anses vara engelsk, dvs skruvpressen runt 1750. Där man pressade ut två hälfter, klippte bort det överflödiga och lödde samman till ett skaft. Nu blev plötsligt kniv och gaffel ett par som liknade varandra.

  Innan detta var det sked och gaffel och kniven bestod av två gjutna hälfter som lötts tillsammans. Att gaffeln var platt och formad som skeden förekommer som vi kan se parallellt, med exempel i den franska gaffeln, som säkert var bland det bästa man kunde få i Paris vid den här tiden. Den engelska metoden försvinner vad gäller gaffeltillverkning och de danska besticken från 1870-talet är ett undantag och troligen enligt min uppfattning även FBQ:s i fodralet. Under 1700-talets senare hälft pressas även det massiva matsilvret, men här blir arbetsprocessen lite mer omständlig, eftersom pressarna inte kunde göra hela skaftet och gaffelns uddparti eller skedbladet i samma pressning. Skaftändan var alltså pressad och likaså skedbladet eller gaffelns uddparti och själva skaftet. Mittpartiet av skaftet fick smidas, vilket syns tydligt på de utdragna och deformerade stämplarna på gaffeln. Dessa halvstansar användes under hela 1800-talet av många guldsmeder. Vid 1800-talets mitt anskaffade de större silverfabrikanterna stora skruvpressar, som kunde pressa hela bestick.

  Runt 1750-talet hade också behovet att duka enhetligt uppstått och de ovan nämnda teknikerna underlättade och gjorde silverbestick billigare. Nysilvret är nästa stora tekniska framsteg som gör att det blir avsevärt mycket billigare att kunna duka enhetligt. Marknadsföring och annat medför att det blir en oerhörd framgång och får en stor spridning. Fabrikanterna producerar många olika typer av bestick, storlekar, besticksmodeller och specialbestick i både silver och nysilver. Störst uppfinningsrikedom ägde de amerikanska fabrikanterna, där det krävdes specialbestick för i stort sett varje rätt. Köparna var givetvis de som hade gjort pengar pga den snabba industrialiseringen.
  Senast redigerat av Kaptenen den 2009-05-05 klockan 00:52.

 5. #25
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 701
  Pratade lite om det här igår - det finns ju flera skäl att fortsätta använda bestick av äldre modell - men då kanske jag flyter ut igen...
  Det är ju sant att man börjar pressa bestick på 1750-talet - men det dröjer ju verkligen innan det blir vanligt - Kaptenens gaffel är ju just ett exempel på det "bästa av det bästa".

  Råkade faktiskt läsa alldeles nyss lite om gammelfranska besticken - där det brukar framhållas att det är en 1770-talsmodell - fast det egenliga genombrottet kommer först runt 1830. Det fanns tydligen på 60-talet EN känd svensktillverkad sked i gammelfransk stil från 1773. Sedan fanns en del från 1790-talet. De har säkert varit fler - men majoriteten av skedarna är fortfarande 1700-talet igenom enkla fiolmodeller. Lite andra börjar komma mot 1700-talets slut.
  Förändringen handlar dels om nya tekniska landvinningar som gör besticken betydligt billigare - men också om ändrade sociala förhållanden och ändrade värderingar. Ett aristokratiskt samhälle ersätts av ett borgerligt. Det går inte över en natt och ser ganska olika ut i olika länder - amerika låg ju i framkant när det gällde den här utvecklingen.

 6. #26
  Vi flyttar oss till Sverige och vi har passerat den "magiska gränsen", dvs sekelskiftet 1800. Här har vi några exempel på räfflade och dubbelräfflade gafflar i den gammalsvenska modellen.

  Den vänstra är en tretenad dubbelräfflad stämplad med viss reservation av Anders Lundqvist, Stockholm M3 1818. (17 cm), Troligtvis en dessertgaffel.

  Den andra från vänster är räfflad och stämplad av Johan Wilhelm Zimmerman, Stockholm T2 1801 (19 cm). Stämplat med Sparres vapensköld.

  Den tredje är dubbelräfflad och stämplad av Pehr Zethelius, Stockholm T2 1801 (20 cm).

  Den fjärde är enkelräfflad och stämplad av Anders Wessman, Kristianstad A5 1855 20,5 cm och graverad S von Platen.

  Idag är det nog så att vi uppfattar den yngsta som mest ålderdomlig med sitt kantiga uddparti.

  Jag har också lagt in en detaljbild av "snibbarna" och på en av gafflarna från det Augsburgska besticksschatullet, vars bestick var stämplade under sent 1810-tal. Helt klart är dessa tyska mer hantverksmässigt tillverkade.
  Bifogade bilder Bifogade bilder          
  Senast redigerat av Kaptenen den 2009-05-05 klockan 14:41.

 7. #27
  Här är detaljbilder och lägg märke till hur den tyska gaffeln är svängd. Av de svenska är den yngsta mer "kurvig" än de övriga.
  Bifogade bilder Bifogade bilder      
  Senast redigerat av Kaptenen den 2009-05-05 klockan 14:50.

 8. #28
  Den engelska modellen (engelsk snäck) eller King's pattern är en utveckling av franska snäckmodellen som jag visade först och är från ca 1820 och de tidigaste svenska besticken av denna modell som jag har är stämplade av Adolf Zethelius, Stockholm 1839.
  Det hade varit intressant att höra om det finns äldre, vilket det troligen gör! Runt 1850 utvecklas modellen med allt fler "krusiduller" och kallas då Queen's Pattern.

  Gaffeln är tillverkad av Gustaf Graumann i Falun 1864 (20,7 cm) och uddpartiet är snarlikt Wessmans gaffel från 1855.
  Bifogade bilder Bifogade bilder    

 9. #29
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 701
  Kunde inte låta bli att köpa ett matchande par kniv+gaffel idag, som jag tyckte var riktigt tjusiga - och de passar ju att bygga på den här tråden med. Båda stämplade av Carl Gideon Renander i Stockholm 1803.

  Lite olika modell på gaffel och kniv - men matchande initialer och tillverkningsår/smed - så de är nog säkert trots det tillverkade som par.
  Bifogade bilder Bifogade bilder      

 10. #30
  Mycket snygga och trevliga bestick. De är säkerligen tänkta som ett par. Roligt att knivbladet ser ut att vara original. Det skulle var intressant att veta vilken tillverkare som märkte stålbladen med R.

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •