Sidan 1 av 4 1 2 3 4 SistaSista
Resultat 1 till 10 av 31

Ämne: Bestick i fodral

 1. #1
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 574

  Bestick i fodral

  Köpte mig lite fler gamla bestick igår, tyckte de var lite småtrevliga.
  Säljaren trodde inte att det handlade om silver, men jag är nog ganska övertygad om att det är det - trots att jag inte gjort någon koll av metallen. De har några små sprickor och bucklor, och materialet är alldeles för elastiskt för att vara nysilver.
  Det handlar om ett tunnt överdragen plåt på något annat - ingen skada som är så stor att det går att se vad det underliggande materialet är - harts eller någon gipsblandning...
  Vet ju inte varför det inte är stämplat, men troligen blir den här tunna plåten inte många gram per bestick - kanske kommer man under lagstadgad stämplingsgräns - men det finns ju andra möjligheter.

  Förutom att visa dem är jag också nyfiken på åldern, jag är själv ganska osäker... Formellt brukar man ju tala om att treklogaffeln ersätts av fyrklogaffeln omkring 1800. När det gäller fullstämplat svenskt silver brukar det ju gälla som ett ganska bra riktmärke, om än med något decenniums förskjutning... Fast stålgafflar med tre klor tillverkas ju ännu runt 1900. Tror inte alls att de här är lite för exklusiva för att vara så sena. De lite raka tenarna på gafflarna liknar mest vad jag sett på empirebestick - men tycker att schatullet känns lite yngre...
  Ingen som har några funderingar om vad de tror om åldern?
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 2. #2
  Jag tror att det är silver! Du får börja granska besticken i närheten av sammanfogningen, där brukar denna typ vara stämplad. Schatullet är minst sagt lite udda med tre + tre.
  Jag håller med om en empirekänsla, men lutar mer åt en datering runt 1900.

 3. #3
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 574
  beklagar den usla bilden - få se om jag kan ordna bättre senare...
  Har letat stämplar men hittar inget...
  Själv tänker jag att de skulle kunna vara någonstans i perioden emellan, tycker de är alldeles för ålderdomliga för att vara silverbestick sekelskiftet 1900 - klassicistiskt inspirerade bestick är ju populära under nygustavianska tiden eller Napoleon III-klassicism också - sådär 1860-70-tal - tänker att de skulle kunna ligga där... Fast som sagt, känner mig långtifrån säker än...

  Fotade alla fall en av knivarna med några med silverskaft jag har förrut - de tre översta är nysilver - den översta (halv här) är märkt NS - GA... på vardera sidan; nästa något suddigt men troligen samma märkning. Tredje märkt EP NS och GA.. på andra sidan, fjärde i silver bara märkt 830. Den är skadad så att hartsfyllningen under syns - men den är i likhet med den understa från schatullet gjord i tunn plåt till skillnad från de andra som har ett ganska kraftigt skaft - syns inte så vidare på fotot - antar att jag skulle få ta en bättre närbild för att visa det tydligt...
  Bifogade bilder Bifogade bilder  

 4. #4
  Seniormedlem Qrt.Ss avatar
  Reg.datum
  feb 2009
  Ort
  Helsingfors
  Inlägg
  729
  Jag tror inte att besticken är så nya som du Kaptenen antar. Om vi nu utgår från det FBQ berättar och historiska fakta, så är ju saken den, att redan i medlet av 1700-talet började man i England serietillverka bestick som bestod av kniv och gaffel, senare även sked. Knivskaften (och gaffel-) pressades ur en relativt tunn silverplåt.

  Noteras bör att FBQ's gaffel har bara tre tenar. Det var vanligt på 1700-talet och först mot sekelskiftet 1800 får gaffeln sin sin fjärde ten. Genast från början av 1800-talet såldes dessa bestick i propra fodral innehållade kniv- och gaffelserier om minst 12 stycken.

  Gaffelns tre tenar och knivbladets form, för att inte nämna skaftets stilspråk skvallar nog i mitt tycke om första hälften/början av 1800-talet. Varför inga stämplar finns är ju lite underligt. Men , stämplarna kan vara små och svåra att upptäcka. Kolla på nytt kniv-och gaffelfästet. Det som ser ut som en prydnad kan vara en stämpel t.ex. Minervahuvudet på franska silverbestick. Det är en väldigt liten ensam stämpel.

 5. #5
  Du kan givetvis ha rätt i en datering runt 1870-talet. Det är inte lätt, utan stämplar på vare sig det förmodade silvret eller på stålbladen och inte ens något tryckt firmanamn på det eleganta schatullet. Nej det blir att ta på de "nya" franska glasögonen från 1797-1809 och fortsätta att söka.

 6. #6
  Seniormedlem Qrt.Ss avatar
  Reg.datum
  feb 2009
  Ort
  Helsingfors
  Inlägg
  729
  1870-talet? Dra bort 50år. Dina glasögons datering är närmare sanningen om bestickets ålder om nu inte riktigt så gamla. Skall vi säga 1819½ ?

 7. #7
  Råkade lägligt få syn på denna auktion med besticksschatull och bestick från Augsburg 1810-talet. Det är inte tu tal om saken att FBQ:s bestick är fina och eleganta, men jag har svårt att tro på den tidiga dateringen som Qrt.S förslår. Jag tycker FBQ:s bestick och schatullet saknar "det". Vad "det" är, är svårt att sätta ord på. Jag har funderat på om man har bytt blad på knivarna, men passformen i schatullet verkar perfekt, så denna tanke har jag avfärdat. Materialvalet och det till synes obetydliga slitaget på schatullet talar också för en senare datering.

  Jag tog mig friheten att låna några av bilderna.
  http://cgi.ebay.de/d2401-18tlg-Silbe...1%7C240%3A1318
  Bifogade bilder Bifogade bilder      

 8. #8
  Seniormedlem FBQs avatar
  Reg.datum
  nov 2006
  Ort
  Visby
  Inlägg
  3 574
  Nu är utsidan ganska sliten, men utseendet på schatullet känns inte tidigt 1800-tal.
  Klart att det finns fler förklaringar - som att schatullet är yngre än besticken, men jag tycker ju annars att det kunde vara värt att ta en diskussion omkring gafflarnas och knivarnas utveckling. Vore ju roligt att se lite fler daterade exempel - knivar i massivt silver är ju oftast ordentligt stämplade - var ganska sugen på en snygg gaffel från 1780 här i vintras, men den var lite för dyr, och jag ju en del annat att köpa då...

  Tänkte visa en del bilder på vad jag har, men det kan ju kanske vänta om vi kanske skall skapa en egen tråd för den disskussionen?
  Lånade alla fall en bild ur Bengt Bengtssons "Gammalt silver Ur kulturens samlingar" - där finns en bild på en uppsättning Danska bestick, stämplade 1875. Dom visar ju alla fall att treklogafflar finns kvar under en god bit av 1800-talet...
  Bifogade bilder Bifogade bilder    

 9. #9
  Seniormedlem Qrt.Ss avatar
  Reg.datum
  feb 2009
  Ort
  Helsingfors
  Inlägg
  729
  Det är ju alltid svårt att tidsbestämma saker som saknar exakta stämplar som i detta fall. Jag har ju bara sagt mina åsikter men däremot inte påstått att saken är definitivt si eller så.

  Hur som helst, det röda schatullet har ett intressant innehåll. Lägg märke till att gafflarna har redan 4 tenar medan knivarnas blad har en ålderdomlig, en sen 1700-talsform. Så tittar vi på skedarna och gafflarna. De tycks ha samma mönster, men verkar vara lite slarvigt gjorda (liknar svensk spets). Jag har mina dubier...hör schatullet och besticken ihop? Är schatullet äldre än besticken?

  Nåja, åsiktsfrågor, åsiktsfrågor. Det är helt klart att FBQ's låda är nyare än detta tyska röda reseschatull med innehåll men inte så mycket. Jag vet inte varför, men jag får ett intryck av att FBQ's bestick är engelska, månne det är den gredelina färgen i lådan som ger mig den associationen? En annan sak är även odiskutabel. De tretenade gafflarnas förekomst försvinner inte som ett trollslag i och med att seklet 1700-1800 skiftar, tretenade gafflar förekommer i viss mån ända in i början på 1900-talet med det är allt annat än vanligt.

  Hmmm. stämplarna saknas fortfarande, men om jag nu ger efter och föryngrar besticket med 20 år och säger 1839½, så har vi kyrkan mitt i by då? Att det skulle vara senare än 1870 sväljer jag absolut inte, besticket är ädre.

 10. #10
  ..att det står "GA.." och om det ser ut som något fallit bort där i slutet så är det kanske ett B. Då har det stått GAB som står för Guldsmedsaktiebolaget, senare GABIS, Guldsmedsaktiebolaget i Stockholm..
  Jag har för mig att de grundades i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •