Sidan 1 av 22 1 2 3 4 11 ... SistaSista
Resultat 1 till 10 av 213

Ämne: Olika tekniker för framställning av konstglas

 1. #1

  Olika tekniker för framställning av konstglas

  hur ser man skillnad på överfång och underfång och sommerso
  är det någon som skulle kunna vara jättegullig ch förklara hur själva tillverkningen med dessa tekniker sker.'finns det fler tekniker som nån kan berätta om???
  finns så mycket man vill löra sej och så få som kan, att sprida sin kunskap gör att det hålls levande =)
  livet är som regnet! antingen duggregnar det eller så regnar det inte ett dugg!

 2. #2
  Det är lite synd att alla förklaringar om glas ligger utspridda på massa olika glastrådar, detta med, under, över, och mellanfong, ligger på PES,
  det är bara hur man skall hitta alla trådar
  Hirvi

 3. #3

  Konstglas - tekniker

  Knut Bergqvist (mästare vid Kosta från 1894, Orrefors från 1914, Lindefors från 1929 och Strömbergshyttan från 1933- 47) har skrivit om överfångsmetoder i sina minnesanteckningar:

  Enligt den äldsta metoden fångade man först an det ofärgade glaset i en degel och det färgade glaset fångades an däröver från en annan degel. Denna metod hade den nackdelen att överskiktet blev för tjockt för att etsa. I äldre tider gjorde man överskiktet tunnare med en stöpningsmetod. (Han beskriver också denna stöpningsmetod – men den beskrivningen tycker jag är svår att förstå.)

  I Sverige tog man fram en enklare metod: överdrivningsmetoden som man började använda på Kosta glasbruk vid början av 1890-talet. Därvid blåser man två jämnstora kulor där färgen ligger som underfång i den ena. Detta med underfång innebär: som underfång har en liten färgtapp klippts på pipan och blåsts ut innan man fångat an klarglas däröver. De båda kulorna sätts ihop och den med underfång knackas loss från sin pipa. Man värmer in, öppnar och kränger den sedan över den andra kulan. Där ligger då färgen överst och man blåser så upp samt puntlar, klipper och driver ut det avsedda glasföremålet. Färgen ligger överst i ett tunt skikt och i avsvalnat tillstånd kan man bearbeta glaset med etsning etc.

  Ovanstående beskrivning har jag lagt in på Wikipedia – vid Orrefors glasbruk
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Orrefors_glasbruk. Där kan man bl a välja ”Tekniker från Orrefors” eller ”Konstglas – tekniker”.

  Konstglas – tekniker kan väljas direkt här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Konstglas-tekniker .
  Där finns teknikerna: ariel, fuga, graal, kraka, ravenna, överfångsglas.

  Utförligare om graaltekniken finns på
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Graal_%28glasteknik%29
  (Grundat på Knut Bergqvists minnesanteckningar.)
  Senast redigerat av Rebello den 2008-08-27 klockan 22:35. Anledning: ändrat länk

 4. #4
  tusen tack
  detta borde bli temalänk eftersom det är ren information
  livet är som regnet! antingen duggregnar det eller så regnar det inte ett dugg!

 5. #5
  hirvi; det är därför jag frågar för det var utspritt och jag fick inget grepp om det alls.
  btw. är du glasblåsare?
  livet är som regnet! antingen duggregnar det eller så regnar det inte ett dugg!

 6. #6
  Nu är länken till Graal(glasteknik) här ovan rättad.

  Bilder på skärvan av och signeringen av Knut Bergqvists Orreforsgraal nummer 3 och en berättelse om den - även om tillverkningstekniken för de tre första graalarna - finns på http://www.fotosidan.se/blogs/graal-...ate=2008-01-01. Agnes Hellner har berättat om denna graal - i boken Kärlek till glas - att den hade ett mönster av "vita svanor som visst fått vingarna något klippta vid sin tillblivelse".

 7. #7
  Citat Ursprungligen postat av Fireflites Visa inlägg
  - - - finns det fler tekniker som nån kan berätta om???
  finns så mycket man vill löra sej och så få som kan, att sprida sin kunskap gör att det hålls levande =)
  En tråd på PES där det i första inlägget finns några länkar till litteratur om glas som ger svar om tekniker, t ex från Glasforskningsinstitutet och ett "lexicon" där tekniker radas upp:
  http://www.precisensan.com/antikforu...ght=glasteknik.

 8. #8
  *niger djupt och tackar rebello för hans kunskap *
  livet är som regnet! antingen duggregnar det eller så regnar det inte ett dugg!

 9. #9

  Glasteknik på VITRA

  I fjol träffade jag Mäster Micke på Pukeberg och vi fann ett gemensamt intresseområde: den teknik min far tog fram på Orrefors 1917, när han skulle göra graalämnen med mer än två färgskikt. Mästerblåsaren Knut Bergqvist har själv beskrivit denna metod och den finns återgiven i boken Kärlek till glas. Det gäller tekniken att kränga ända upp till fem tunna färgskikt över varandra. Nu framgick det av samtalet på Pukebergs glasbruk att Mäster Micke och Wilke Adolfsson använder i stort sett samma teknik, när de blåser ämnena till Astrid Gates dubbel- och trippelgraalar. Dock underlättas deras arbete av att det inte är tunnväggiga graalglas som under perioden 1916-29, utan tjocka graalpjäser.

  Jag fick också kontakt med den kursansvarige för glasdesign Ole Victor vid Designhögskolan på Pukeberg. Han har i samarbete med Gunnel Holmér på glasmuseet i Växjö samt formgivaren Astrid Gate, medverkat i ett EU-projekt VITRA.
  http://www.e-vitra.eu/vitra-technics..._v_148-l4.html .
  Utan att logga in sig, med användarnamn och kod, på detta forum, kan man läsa ”beskrivning” och ”historik” för tekniker som Graal, Ariel, Sandgjutning, Reticello, Incalmo, Pâte de verre m.m.

  Det är främst hantverkare som har möjlighet att logga in sig och då även kunna se demonstrationsfilmer för dessa tekniker! Mästarna Micke och Wilke samt glaskonstnären Astrid Gate medverkar i filmavsnitten om Graal och Ariel. Bertil Valliens team på Åfors medverkar i filmen om ”sandgjutning”. VITRA är ett fantastiskt fint projekt! Administrerat av universitetet i Nancy.

 10. #10
  Moderator cjfs avatar
  Reg.datum
  aug 2005
  Ort
  Lund
  Inlägg
  2 533
  Såg Micke och Wilke blåsa en dubbelgraal formgiven av Wilke på plats för ungefär ett år sedan, och det är sannerligen en imponerande syn! Rekommenderas för alla som råkar stöta på ett tillfälle där de gör detta inför publik!

  Och stort tack för länken Rebello, detta ska utforskas det är ett som är säkert!

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •